Jag vill gärna hälsohetsa!

Dagens punkt i bloggutmaningen har rubriken ”Hälsohets”. Och häromdagen skrev Explorista om hur ”vältränad är inte hälsosam” och ville att bland andra jag skulle skriva om mina tankar kring hälsa och fitness. Så här kommer allt i ett enda sammelsurium!

Vad gäller ordet, och den ibland uppblossande debatten kring, hälsohets så har jag svårt att att anse att det är hets när det handlar om något som borde vara självklart för alla. Ja, ALLA. För jag menar inte smalhets eller muskeldefinitionshets eller spring-milen-på-40-minuter-hets. Jag menar hälsa. Alla kan, och bör, göra saker för att förbättra sin hälsa. Äta mer grönsaker, mindre rött kött. Ta trapporna ibland, sluta röka eller stressa mindre. Hälsa inbegriper allt detta och mer därtill.

I det sammanhanget vill jag gärna vara med och ”hetsa” lite. Fast jag hoppas att det känns mer som uppmuntran och inspiration. Jag lär mig själv längs vägen!

Vad gäller Exploristas inlägg så är det beklämmande att ”hälsa” definieras (åtminstone i vissa sociala medier) med bantningstips, magmuskler och ”svett är bara fett som gråter”. Personligen kan jag numera skilja på sak och sak. Jag inspireras och peppas till viss del av fitspo-genren (fitness inspiration) på tex Instagram. Jag plockar russinen ur kakan och lär mig om nya övningar, får lite extra umpf när motivationen tryter och beundrar kroppar med snajsiga muskler. Men det som ger mig mest inspiration är alla de som visar på ren och skär träningslycka. Där finns hon som tävlar i fitness och har muskler utsnidade med mejsel. Där finns hon som är betydligt rundare men också betydligt starkare och snabbare än jag. Där finns mammor till ett och två och tre och fyra och fem och sex (!) barn. Han som jobbar i samma bransch som jag. Hon som varvar rawghurt med kexchoklad (okej, det är jag…). En himla massa himla vanliga människor. Där finner jag min hälspo.

image
Lite, hoppas jag, hälsohets.

Hälspo – Inte awkward förkortning av hälsporre.

8 reaktioner på ”Jag vill gärna hälsohetsa!

  1. Jättebra skrivet! Hälsohets låter ju negativt men att bry sig om sin hälsa kan ju inte vara dåligt. Hets däremot är väl alltid dåligt, men vem har bestämt att det är det det handlar om bara för att en vill äta bra och hålla sig i form?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.